1. sınıf toplama
Toplama işlemi aynı türden nesneleri birbirine ekleme,bir araya getirme işlemidir.Toplama işlemi sonucunda oluşan miktar artar , çoğalır , fazlalaşır , büyür .
Toplama işlemi 2 şekilde gösterilir.
1.Toplanan + 2.Toplanan = Toplam şeklinde veya
+ işareti toplama işleminin sembolüdür. + işaretinin anlamı solundaki sayıya sağındaki sayının İLAVE EDİLMESİ , EKLENMESİ dir.Bu sembolü gördüğünüz zaman solundaki sayı ile sağındaki sayı ile toplamanız gerekir.
= işareti solundaki sayı veya sayıların işlem sonucunun , sağındaki sayı veya işlem sonucu ile aynı , denk olduğunu belirtir. 8 + 4 = 12 veya 12 = 8 + 4 şeklindeki yazım şekilleri aynı anlamadır.Alt alta toplamada = işareti yoktur.Bunun yerine işlem çizgisi vardır.Bunun anlamıda = ile aynıdır.
Bir toplama işleminde toplananların bir araya gelmesi sonucunda oluşan sayıya toplam denir.5 + 2 = 7 işleminde 7 sayısı TOPLAM dır.
Bir toplama işleminde bir araya gelen sayıların her birine toplanan denir. 8 + 3 = 11 işleminde 8 ve 3 sayıları toplanandır.
Toplama işleminde sıfırın etkisi yoktur.Bir sayıyı 0 ile toplarsak sonuç yine toplanan sayıdır. 15 + 0 = 15
Üstteki şekilde eşittir işaretinin denge anlamı modellenmeye çalışılmıştır.Tartılanların miktarı eşit ise terazinin tarafları aynı seviyede olur.Şekilde 8 yeşil eş küp modeli ile 3 turuncu eş küp modeli sol taraftadır.Sağda da 8 + 3 işleminin sonucu olan 11 tane eş küp modeli sağ tarafta olduğundan terazi modeli dengededir.
Toplama nasıl yapılır?
Toplama işleminin sonucunu bulabilmek için bir toplanandan başlayıp ileri doğru sayma yapılır.Saymada söylenecek sayı sayısı diğer toplanan kadardır.Başlangıç olarak büyük toplananı almak işlemi daha hızlı yapmamızı sağlar.Örnekler
- 9 + 3 işleminin sonucunu bulabilmek için 10 , 11 , 12 diye sayılır.Başlangıç noktamız büyük toplanan 9 ve saymada söylediğimiz sayı sayısı 3 dür.En son söylenen 12 işlemin cevabıdır.
- 4 + 8 işleminin sonucunu bulabilmek için 9 , 10 , 11 , 12 diye sayılır.Başlangıç noktamız büyük toplanan 8 ve saymada söylediğimiz sayı sayısı 4 tür.En son söylenen 12 işlemin cevabıdır.
Toplama işlemi okunuşu
Bir toplama işlemi 3 şekilde okunabilir.Örnek olarak 7 + 5 = 12 işlemi aşağıdaki şekillerde okunabilir.
- Yedi arti beş eşittir oniki
- Yedi beş daha oniki eder.
- Yedi ile beşi toplarsak oniki eder.
Toplanan yer değişimi
Toplama işleminde toplananaların yerleri değiştiğinde toplam değişmez.Örnek olarak 6 + 3 ile 3 + 6 işlemlerinin sonucu 9 dur.
Verilmeyen toplananı bulma
Bir toplama işleminde verilmeyen toplananı bulmak için ,verilen toplanandan toplama kadar saymak gereklidir.Son söylenenin sıra sayısı verilmeyen toplanan olur.Örnekler;
7 + ❓ = 11 işleminde verilmeyen ikinci toplananı bulmak için 8 , 9 , 10 ,11 e kadar sayılır.Saymada 4 sayı söylendiğinden dolayı verilmeyen toplananın 4 olduğu bulunur.
❓ + 9 = 12 işleminde verilmeyen ilk toplananı bulmak için 10 , 11 , 12 ye kadar sayılır.Saymada 3 sayı söylendiğinden dolayı verilmeyen toplananın 3 olduğu bulunur.