Üçgenlerde eşlik benzerlik
Üçgenlerde eşlik
- İki üçgenin karşılıklı açıları ve karşılıklı kenarları eş ise bu üçgenlere eş
- Eşlik ≅ sembolü ile gösterilir.
- İki üçgen arasında yapılan bir eşleşmede karşılıklı iki kenar ve bu kenarların oluşturduğu açılar eş ise bu iki üçgen eştir.Bu eşliğe Kenar - Açı - Kenar ( K.A.K ) eşlik kuralı denir.
- İki üçgen arasında yapılan bir eşleşmede karşılıklı iki açı ve bu açılar arasında kalan kenarlar eş ise bu iki üçgen eştir.Bu eşliğe Açı - Kenar - Açı ( A.K.A ) eşlik kuralı denir.
- İki üçgen arasında yapılan bir eşleşmede karşılıklı kenarlar eş ise bu iki üçgen eştir.Bu eşliğe Kenar - Kenar - Kenar ( K.K.K ) eşlik kuralı denir.
- Eş üçgenlerin karşılıklı açıortayları , kenarortayları ve yükseklikleri ( yardımcı elemanları ) de eştir.
Üçgenlerde benzerlik
- İki üçgenin köşeleri arasında yapılan bire bir eşlemede karşılık açılar eş ve karşılıklı kenar uzunlukları orantılı ise bu üçgenlere benzer üçgenler denir.
- Benzerlik ~ sembolü ile gösterilir.
- İki üçgen arasında yapılan bir eşleşmede karşılıklı iki kenar uzunlukları orantılı ve bu kenarların oluşturduğu açılar eş ise bu iki üçgen benzerdir.Bu benzerliğe Kenar - Açı - Kenar ( K.A.K ) benzerlik kuralı denir.
- İki üçgen arasında yapılan bir eşleşmede karşılıklı kenar uzunları orantılı ise bu iki üçgen benzerdir.Bu benzerliğe Kenar - Kenar - Kenar ( K.K.K ) benzerlik kuralı denir.
- İki üçgen arasında yapılan bir eşleşmede karşılıklı iki açı eş ise bu iki üçgen benzerdir.Bu benzerliğe Açı - Açı ( A.A ) benzerlik kuralı denir.
- Eş üçgenlerin benzerlik oranı 1 dir.Benzer üçgenler eş olmak zorunda değildir.
- Benzer üçgenlerin karşılıklı açıortay , kenarortay ve yüksekliklerinin ( yardımcı elemenları ) uzunluklarının oranı da benzerlik oranına eşittir.
Üçgende orantılı doğru parçaları
-
Bir üçgende bir kenara paralel çizilen doğru kestiği kenarlarda orantılı doğru parçaları ayrırır.Buna temel orantı teoremi denir.
Yukarıdaki şekilde d // [BC] olduğundan olur. - Teoremin karşıtıda doğrudur.Yani Bir doğru üçgenin iki kenarını kestiğinde oluşan parçalar orantılı ise bu doğru üçüncü kenara paraleldir.
-
Birbirine paralel en az üç doğru iki farklı doğru ile kesildiğinde karşılıklı olarak orantılı doğru parçaları oluşur.Buna Thales teoremi denir.
Yukarıdaki şekilde a // b // c olduğundan olur.